Tajskie lody

 

Tego lalody12ta można było usłyszeć o tajskich lodach szturmem podbijających największe polskie miasta. Po lodach tradycyjnych, naturalnych, bez konserwantów, domowych, z ciekłego azotu przyszedł czas na nowość prosto z Tajlandii. Trzeba przyznać, że lody prezentują się niezwykle efektownie. Równie efektowny jest sposób ich przygotowania. Lody przygotowywane wg. życzenia i na oczach klientów na zamrożonej płycie. Lody w formie ciekłej rozprowadzane są na zamrożonej płycie, po chwili lądują tam dodatki w postaci np. owoców, następnie wszystko jest mieszane za pomocą szpachelki. Pod koniec formowane są lodowe rurki, które finalnie trafiają do kubeczka wraz z dodatkami.

lody7

W cenie lodów otrzymujemy pokaz zdolności manualnych. Na targu nocnym w Chiang Mai spotkaliśmy stoisko z ofertą kilkunastu smaków. Cena kubka lodów co prawda nie jest niska (140 BHT), ale w zamian otrzymujemy coś wyjątkowego.

lody5

lody11

Trzeba przyznać, że tajowie w zakresie kulinariów są niezwykle kreatywni.  Wydawałoby się ot zwykły tuk tuk z lodami, ale żeby przyciągnąć turystów trzeba wykazać się pomysłowością.

lody1

lody4

lody2

Na mniejszego „głoda” zestaw degustacyjny lodów w wersji mini.

lody9

A na sam koniec „creme de la creme” tajskich lodów. Lody kokosowe podane w łupince orzecha kokosowego, z miąższem z młodego kokosa, posypane prażonymi orzeszkami ziemnymi. Opcjonalnie mogą być polane skondensowanym mlekiem.

lody10

Reklamy

Posted on Wrzesień 8, 2016, in Kuchnia and tagged , . Bookmark the permalink. Dodaj komentarz.

Możliwość komentowania jest wyłączona.

%d blogerów lubi to: