Czarne złoto Tajlandii

kawa4Tajlandia bardziej niż kawą kojarzy się z pięknymi wyspami, pływającymi targami czy mrocznymi i nie tylko atrakcjami Bangkoku. Być może już niedługo ten obraz ukształtowany przez Niebiańską plażę Danny’ego Boyle’a czy Kac Vegas w Bangkoku ulegnie zmianie. Coraz bardziej powszechna staje się kultura picia kawy, a to za sprawą upraw najwyższej jakości Arabiki na plantacjach położonych na północ od Chiang Mai, które zresztą obok Bangkoku uchodzi za kawową stolicę kraju. Dzięki zaangażowaniu lokalnej społeczności, głównie plemion górskich produkcja Arabiki wzrosła z 500 t w  1991 do 4000 t na początku lat 2000.

Ekspancja upraw Arabiki na tych terenach sięga lat 1970, za sprawą inicjatywy króla Bhumibhola Adulyadeja . Celem tych działań było znalezienie równie dochodowej alternatywy dla endemicznych upraw opium, a tym samym poprawę warunków życia wysokogórskich plemion: Lisu, Lahu, Hmong, Akha . Tereny te wyjątkowo żyzne i położone 800-1200 m n.p.m idealnie nadawały się na uprawę ziaren Arabiki. Na półkach sklepowych można znaleźć opakowania sygnowane na wzór winnego nazewnictwa nazwą plemiona z dopiskiem „hilltribe” , niepozostawiającej wątpliwości skąd pochodzi dane opakowanie.

kawa2

Wśród lokalnych marek najbardziej rozpoznawalne są Wawee, Doi Chaang. Posiadają one rozbudowaną sieć franchyzową na wzór Starbucksa. Wśród mniejszych producentów można znaleźć chociażby Duang Dee Hill Tribe Coffee. My wybraliśmy wersję mocno paloną „strong blend”.

696

Przeglądając miejsca w okolicy naszego hotelu, gdzie można wypić dobrą kawę trafiliśmy do niewielkiej kawiarni na obrzeżach Chiang Mai Akha Ama coffee. Akha Ama oferuje ziarna palone na 3 sposoby: full city , italian i strong roast oraz mieszankę italian blend. W zależności od stopnia palenia kawy ziarna posiadają nuty owocowe i orzechowe (city, italian) do mocnej w smaku i aromaty mocno palonej „strong roast”.

718

719

Dzięki mocnemu uprażeniu ziaren kawa w smaku jest bardziej łagodna i pozbawiona kwasowości, ale też nut owocowych. W Akha Ama dostaniemy też ziarna „peaberry”. To elita wśród ziaren kawy, a jej zbiory stanowią zaledwie ok. 5% całości upraw.

kawa1

W Akha Ama zamówiliśmy Shekerato, przygotowywany z mocnego podwójnego espresso z kostkami lody, który dzięki energicznemu potrząsaniu w shakerze uzyskuje genialną piankę. Napój w sam raz na upalny poranek i przegląd prasy.

kawa4

kawa

Dobrym miejscem na kawowe zakupy i nie tylko jest supermarket Rimping. Coś w rodzaju naszej Almy, oferuje bardzo duży wybór lokalnych i importowanych produktów spożywczych,  w tym np. z Nowej Zelandii i Australii.   Sklep oferuje bardzo duży wybór kaw z regionu Złotego Trójkąta. Dla odmiany postanowiliśmy spróbować laotańskiej kawy marki Dao. Plantacje kawowe tej marki usytuowane są w Savang Village, Pakxong District, Champasak Province. Same ziarna były mocno palone, a napar niezwykle mocny i czarny, chociaż dla nas nieco pozbawiony aromatu.

694

 

 

 

Posted on Sierpień 30, 2016, in Kuchnia and tagged . Bookmark the permalink. Dodaj komentarz.

Możliwość komentowania jest wyłączona.

%d blogerów lubi to: